lördag 5 juni 2010

This fucking city is run by pigs. They take the rights away from all the kids

Minirecension

Various Artists: Let Them Eat Jellybeans

Samlingsskivan Let Them Eat Jellybeans, utgiven 1981 på Alternative Tentacles, är en av den nordamerikanska hardcorepunkens viktigaste plattor. Inte enbart för att den var bland de allra första, eller för att den innehöll några av den tidens allra största namn (Dead Kennedys, Bad Brains, Circle Jerks, Black Flag mfl ) utan även för att den var generös med vad man ansåg vara punk. Kom ihåg att detta var 1981, då punken fortfarande knappt hade lämnat spjälsängen, INGENTING var egentligen definierat inom genren. Detta var något som samlingens sammanställare (framförallt Jello Biafra från DKs och ägare av AT) dessutom var framsynta nog att inse: just att genren som sådan täckte in ett väldigt brett spektrum av stilar, från långsamt till snabbt, från grymt och tungt till snurrigt och synthigt - och att all bra musik inte bara kom från Kalifornien och Washington. Något som illustreras väl av det faktum att två av de 17 banden på skivan, D.O.A och Subhumans, båda från Vancouver, Kanada.

Subhumans, Vancouver

Let Them Eat Jellybeans är indelad i två strikt olika delar: på första sidan finner man det som kom att bli traditionell hardcore och punk och på sida två samlas en salig blanding av skränig artrock, jazzinfluerat skronk och synthbaserad proto-new wave.

Bad Brains, Washington DC

Plattans första sida innehåller några av den amerikanska punkhistoriens allra största och segslitnaste låtar: Bad Brains gungigt snärtiga Pay To Cum, Black Flags ursinniga Police Story, Dead Kennedys aggressiva och snabba Nazi Punks Fuck Off, Circle Jerks fortfarande sorgligt aktuella Paid Vacation, Flippers malande maniska Ha-Ha-Ha etc, men även en rad mindre kända låtar från mindre kända akter, så som The Feederz med sin våldsamt antireligiösa Jesus Entering From The Rear och Really Reds repetitiva men ömsom lågmälda och ömsom argsinta Prostitution.

Black Flag, Hermosa Beach

Circle Jerks, Hermosa Beach

På sida två finner vi de band som kanske i och för sig aldrig blev riktigt stora men samtidigt det som utgör en av de viktigaste orsakerna till att den här samlingen lyfter sig över många av sina samtidiga och efterkommande. Här finner vi Christian Lunchs new waviga Joke's On You, Geza Xs slamriga synthklassiker Isotope Soap, The Offs reggaeinspirerade Everyone's A Bigot. Sammalagt åtta spår av varierande tyngd och karaktär. Man kanske inte älskar alla men efter multipla lyssningar (själv har nog hört plattan ett hundratal gånger genom åren) så märker man att vissa ev dem faktiskt växer. Personliga favoriter på sida två är Christian Lunch och Geza X.

Dead Kennedys, San Fransisco

The Feederz, Arizona

D.O.A., Vancouver

Eftersom skivan inte längre går att få tag i från något skivbolag (Alternative Tentacles har beslutat sig att inte återutge den på grund av Jellos dispyt med resten av bandet och det faktum av Black Flag vägrar tillåta att deras låt släpps på nytt) så har jag beslutat att lägga upp den i all sin härlighet för nedladdning för den som vill höra detta klassiska punkepos.

Various Artists: Let Them Eat Jellybeans i RAR-format.

Alternativ länk HÄR


Idag lyssnar jag på:

Minor Threat - Complete Discography
Black Flag - Four First Years
Die Kreuzen - Die Kreuzen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar