söndag 14 mars 2010

The Decline Of Western Civilization - Evan Wrights reportagebok om USAs "förlorade stammar".


Dagens boktips


Man kanske kan likna Evan Wrights reportagebok Hella Nation lite grann vid en, i förbifarten hastigt utförd pulstagning på en amfetaminpåverkad skinhead på väg till ett ultrareligiöst kkk-möte.

Den är nervig, snabb och, inte sällan, faktiskt riktigt rolig på ett ofta lite perverterat sätt.

Den består av ett drygt tiotal artiklar skriva för så vitt skilda publikationer som Rolling Stone, Hustler, LA Weekly, Men's Journal och Vanity Fair under decenniet mellan 1997 och 2007.

Evan Wright började sin skribent/författarkarriär som manusförfattare av pornografiska filmer i Kalifornien; ett hantverk som gav rikligt med tid över för hans två stora passioner under den tiden: få sparken från nya jobb och drogmissbruk.

Så småningom (och efter en förbryllande anställningsintervju där en drogpåverkad Evan mest satt och småsov) hamnade han på den världs- och ökända herrtidningen Hustler, under ledning av dess frispråkige ägare Larry Flynt, där han sattes i arbete med att recensera porrvideofilmer dagarna i ända.

Det var under sin tid på Hustler som han skrev, med bara ett modikum av nykterhet i kroppen, reportaget Heil Hitler America, som tog honom till (om ni tillåter min något förvirrade liknelse) hjärtat av den nordamerikanska kontinentens allra vitaste undersida, Aryan Nations hemvist i Hayden Lake, i Idaho.

Detta reportage sätter lite granna takten och tonen för resten av Hella Nation, där ett till synes kallt och objektivt prosaiskt språk låter allehanda galningar, eko-terrorister, skinheads, porrskådisar, förbrytare och avfällingar komma till tals utan att varesig fördömas eller prisas av författaren.

Men mycket snart inser man det geniala i Wrights stil; begåvad med öra för hur folk faktiskt pratar, och en vilja att lyssna snarare än att föra en dialog med de han intervjuar, låter han alla, såväl dårarna som de något sånär vettiga komma till tals så tydligt och med en sådan skärpa och självklar enkelhet att han aldrig behöver lägga in några egna värderingar i texten. Man kan ofta mycket tidigt i Wrights reportage läsa sig till var hans egna åsikter ligger i ämnet även om de aldrig tydligt uttalas.

Och så fortsätter det, i artikel efter artikel, i ett berusande och ursinnigt tempo, och varesig det handlar om ekoanarkister, skateboardfenomenet Jim Greco och hans Piss Drunks, rockbandet Mötley Crüe, storbedragaren och nätporrpionjären Seth Warshavsky eller taxidanspalatsens kvasiprostituerande av behovet av mänsklig närhet, så dras man snabbt in i de, ofta bisarra berättelserna, liksom uppslukad av Wrights nästan vouyeristiska nyfikenhet.

De människor vi möter i boken är ofta de vilsna, ensamma, brutna och nedtrampade eller de som sedan länge tappat all förmåga till empati, omtanke och ömhet. De är den amerikanska kontinentens underdogs och losers, de som aldrig syns i mediaskvalet. De som Wright kallar Amerikas förlorade stammar.

De är de röster som vanligtvis aldrig får komma till tals, de som ingen lyssnar på. Och visst, mycket av det de säger är både sinnessvagt, förvirrande och upprörande, men det är just det som blir så intressant i Wrights reportage: han låter dem komma till tals så att vi får ta del av deras förvirring och utstötthet.

Och sedan slås man naturligtvis av alla dessa människors beredvillighet att, trots det bitvisa användandet av smeknamn och pseudonymer, låta sig själva och hela sin värld exponeras för potentiellt miljontals läsare världen över, utan några som helst reflektioner eller någon tvekan. Den uppenbara viljan, eller kanske till och med, behovet, av att synas är så mycket större än den möjligt negativa påverkan denna exponering kan komma att ha på deras liv och relationer att man aldrig ens, för ett ögonblick, tvekar att fläka upp hela sitt liv till allmänhetens åskådan.

Köp! Läs! Njut!


--------------------------------------------------------------------------------


På dagens spellista hittar vi följande:

Jesu - Opiate Sun EP
Yersinia - Lejonhjärta EP (Gratis nedladdning härifrån)
Fuck The Facts - Unnamed EP
Skarhead - Drugs, Music, Sex
Joe Buck - Joe Buckyourself
Lo-Pan - Sasquanaut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar