lördag 22 maj 2010

"They live on fear! They live on fear!"

Videovåldsklassiker, del 1



The Texas Chainsaw Massacre II måste vara en av horror/splatterhistoriens mest underskattade filmer. Jag minns första gången jag såg den, i sovrummet hos en polares polare, på en kass tionde generationens VHS-kopia med sprakande, knappt hörbart ljud och med så urusel bildkvalitet att färgen nästan helt försvunnit. Den var så härligt sinnessjuk i sin helsvarta humor och sin ogenerade våldsfascination. Den hade dessutom, för genren, en helt ok (om än inte helt originell) story och en inte helt oäven skådespelarsättning, med bl a Dennis Hopper i en av huvudrollerna. Karaktärerna i filmen är även de riktigt minnesvärda.

Förutom Hoppers hämndtörstande snut och Leatherface som ju personifierar allt TCM-filmerna står, så har vi resten av kannibalfamiljen Sawyer: Leatherfaces chililagande farsa Drayton (gissa vad chilin är gjord av...japp, du gissade rätt: människokött), hans underliga brorsa Chop Top: han med metallplattan i skallen, som med en kirurgtång river av hudflagor från den såriga flinten; hudflagor som han sedan småsnacksar nervöst på. Sedan har naturligtvis hjältinnan i filmen, en olyckosam radio-DJ som hamnar i fel sällskap, gestaltad av Caroline Williams.

Filmen kryllar av scener som etsat sig fast i minnet: sekvensen där brodern krasar sönder huvudet med en hammare på en radioproducent (något vi alla nog har velat gjort en och annan gång!); den där hjältinnan flyr genom de vindlande underjordiska gångarna på det övergivna tivoli som kannibalfamiljen tagit över; scenen där Leatherface blir kär i hjältinnan och försöker ge henne ett nytt ansikte: ett från hennes kompis som han skurit bort en liten stund innan. Men filmens absoluta höjdpunkt måste ändå vara scenerna med Dennis Hopper iförd sin Texas Rangeruniform, beväpnad med tre (!!) motorsågar: en stor buzz-saw som han svingar som ett motoriserat svärd och två mindre, fästade som revolvrar på höfterna.

Handlingen i filmen är enkel. Den innehåller allt en videovåldsklassiker ska innehålla: motorsågsviftande galningar, litervis med blod, hämndlystna poliser, halvnakna kvinnor, chili och övergivna tivolin. Kan det bli bättre än så?

Här har ni trailern till filmen.

"Dog will hunt!"







Dagens Spellista:

Black Breath - Heavy Breathing
Melvins - The Bride Screamed Murder
Howl - Full Of Hell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar