lördag 12 juni 2010

Out of step with the world!

Snabbrecension
Various Artists: Flex Your Head CD
1980, Dischord

1980, efter ett trettiotal gig bröt Washingtonbandet Teen Idles upp och lade ned verksamheten; medlemmarna gick genast vidare till att skapa nya band, såsom Minor Threat, Youth Brigade och State Of Alert. Med en cigarrlåda innehållande den samlade inkomsten från bandets spelningar (ca sexhundra dollar), startade Ian Mackaye och Jeff Nelson skivbolaget Dischord, från vilken man släppte Teen Idles första och enda singel Minor Disturbance.

Detta var upptakten till vad som kom att bli en av hardcorehistoriens mest produktiva scener, från vilken dussintals band kom att skapas, flera av dem legender: Bad Brains, Void, Scream, Government Issue etc. På Dischord kom man senare att släppa såväl Minor Threats alla plattor som Dag Nastys, redan nämnda Scream, Rites Of Spring, etc. Dischord är än idag, trettio år senare, i allra högsta grad en aktiv del av den amerikanska undergroundscenen, men har nu en något mer breddad profil vad gäller musikstilar.


Samlingsplattan Flex Your Head fångar upp 11 band från DC-regionen, de flesta av dem kortlivade men dock inflytelserika på hur soundet kom att utvecklas under åren. Flera av spåren på Flex Your Head kommer från tidigare singelsläpp på Dischord (SOA, Teen Idles, Minor Threat, Youth Brigade och Govt Issue) medan andra, såvitt jag förstår aldrig officiellt släppts eller isåfall släppts på andra etiketter.


Det som sammanbinder de flesta av dessa band, förutom att många av dem har haft ett förflutet i Teen Idles (Mackaye var bassist, Henry Garfield (senare Rollins) var roddare åt dem, Nathan från Youth Brigade var sångare etc) är att de var del av samma sound, även om de ibland skiljde sig åt rent stilmässigt. De flesta valde att spela snabb agressiv hardcore med ofta ganska snabba skrikna sångpartier. Man skippade i stort sett helt allt vad intron hette och brydde sig inte så mycket om sådant överflödigt som musikalisk dynamik och konstnärlighet. Det var tillbaka till apstadiet som gällde, vilket var uppfriskande efter ett helt decennium med flåshurtig arenarock och omständlig och teatralisk heavy metal.


Ljudproduktionen på denna utmärkta samling håller än idag. Man lade ned hyffsat med tid och energi på att få till riktigt skaplig ljuddynamik, trots de minimala budgetar man arbetade med på den tiden. Många av banden och spåren på samlingen har genom åren kommit att bli klassiker inom genren. Flera av de inblandade inom scenen har dessutom hunnit bli internationella stjärnor (Dave Grohl gick från Scream, till Wool, till Nirvana, till Foo Fighters etc och Rollins gick från SOA till Blag Flag till Rollins Band osv) medan andra idogt jobbat vidare inom scenen i skuggan av dessa, framförallt Ian Mackayae och Jeff Nelson, men naturligtvis också många andra.

Plattan finns forfarande att köpa på Dischord, i såväl vinyl (bara 11 dollar!) som på CD (10 dollar) och i digitalt format. Skaffa den här.

Personliga favoriter:

SOA - I Hate The Kids
Minor Threat - 12XU
Artificial Peace - Artificial Peace
Govt Issue - Lie, Cheat, & Steal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar