onsdag 26 januari 2011

I clock the signal to noise / And take suicide capsules now / For me the sky has fallen / Is this how Braille sounds?

Noisear - Subvert The Dominant Paradigm
2011, Relapse

HO. LY. SHIT!
Noisear spelar grindcore. Riktig grindcore, alltså. Riktigt elak, våldsam och nästintill bakåtsträvande grindcore. Sån grindcore som ger en njurskador och svårigheter med närminnet. Inget konstnärligt bjäfs med glastoner, ultrakomplicerade riffbyggen, underligt ironiska solon, jazzkrångliga sambablastbeats och texter på hexameter. Riktig grindcore. Med kuk i. Sån som Napalm Death skulle ha kunnat - och kanske borde ha - spelat in efter From Enslavement To Obliteration. Ursinnigt snabbt med en hejdlös och nästintill okontrollerbar aggression och i stort sett helt befriad från irriterande solon, lullull och skitnödig progressivitet.

Man kan finna en liten antydan om ett inte helt skygglappat synfält men man är extremt noga med vad man väljer att foga in i mixen, där det alltsom oftast går i minst trehundra knyck och sången antingen skälls fram gutturalt (dock utan att låta som ett nedpitchat Kakmonster med huvudet nedstoppat i toaletten) eller grisvrålas. Detta är så satans überbrutalt att det är tur att inga låtar, förutom avslutande ambient/noiseeposet Noiseruption, tar sig förbi tvåminutersstrecket.

Det som dock imponerar allramest är bandets förmåga att skriva riktigt svängiga minnesvärda riff (och att foga in dessa i minst lika minnesvärda låtar) och att inte falla i fällan att kulsprutepeppra låtarna med riffsallad. Det hela är ofta mycket minimalistiskt men man fyller ibland i en del av tomrummen i musiken med sjukt vridna små atonala inpass, magsjukt glidande ackordföljder och nästan black metalliknande melodislingor. Dock utan att för ett ögonblick försöka vara något annat än ren grindcore.

Det hela påminner ibland en hel del om både sorgligt insomnade Discordance Axis och Brutal Truth, både vad gäller riffandet och de atonala inpassen men även i själva sångstrukturerna. Detta är i mina ögon en helt perfekt grindcoreplatta. Jag finner inget som drar ned varesig tempo eller låtkvalitet (jag väljer här att helt ignorera det avslutande noisespåret eftersom det, i min mening, egentligen inte hör hemma på plattan). Min gissning: Subvert The Dominant Paradigm kommer att visa sig vara en av årets starkaste givar i genren. Vi får väl se hur Brutal Truths nya platta (som också väntas under 2011) står sig mot detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar